Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το σώμα σαν μηχανή



Μια μηχανιστική αντίληψη για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, γοητευτική ως προς την απεικόνιση της. Μια ανάμιξη της επιστήμης, του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας.

Εμπνευσμένος από το έργο του Fritz Kahn (1927)  "Der Mensch als Industriepalast" [Man as Industrial Palace] ο Henning Lederer δημιούργησε ένα αλληλεπιδραστικό έκθεμα στο οποίο οι λειτουργίες του σώματος απεικονίζονται ώς τμήματα παραγωγής ενός εργοστασίου. Το έκθεμα παρουσιάστηκε σε διάφορες εκθέσεις και είναι μέρος της συλλογής του Deutsches Hygiene Museum Dresden, Germany.

Η οπτική διασταύρωση μεταξύ βιομηχανοποίησης και της επιστήμης στο έργο του Fritz Kahn δείχνει με εντυπωσιακή τρόπο πώς η ανθρώπινη
φύση κωδικοποιήθηκε πολιτισμικά με την τοποθέτηση των γνώσεων, με μια  βιομηχανική νεωτερικότητα, σε μηχανικά ανάλογα. Ο Kahn σχεδίασε πολλές εικόνες στις οποίες παρουσίαζε μια άμεση λειτουργική αναλογία ανάμεσα στην ανθρώπινη φυσιολογία και τη λειτουργία σύγχρονων (τότε) μηχανών. Ως εκ τούτου, παρουσιάζοντας το σώμα σαν ένα εργοστάσιο, ο Kahn ήταν σε θέση να συσχετίσει το πολύπλοκο εσωτερικό του σώματος με το βιομηχανικό χώρο και οργάνωση κάτι τόσο συνηθισμένο στην κοινωνία εκείνη την περίοδο. (η αφίσα δημιουργήθηκε το 1926). (http://www.industriepalast.com/IP_Documentation.pdf)


Ο Henning Lederer επέκτεινε το έργο του  Fritz Kahn προσθέτοντας animation και αλληλεπίδραση συνδυάζοντας παλιές και νέες τεχνολογίες παρακινόντας το κοινό να ερευνήσει με αυτόν τον τρόπο τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.





Πηγή: Free Techonology for Teachers

Περισσότερα
Για το έκθεμα:  Industriepalast
Για τον  Fritz Kahn



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου