Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Brain Multitasking

Μεγαλύτερη Εικόνα
Το Rasmussen College δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον infographic με θέμα Multitasking: This is Your Brain on Media. Σε αυτό παρουσιάζεται η αύξηση από το  1999 στο 2009 στη πρόσληψη πληροφοριών από διάφορες πηγές σε άτομα 9-18 χρονών. Στο infographic φαίνεται ότι υπάρχει όχι μόνο αύξηση της πληροφορίας αλλά και των μέσων από τα οποία προσλαμβάνεται. Έτσι ο εγκέφαλος χρειάζεται να αφομοιώνει όχι μόνο περισσότερες πληροφορίες αλλά και να τις προσλαμβάνει ταυτόχρονα (multitasking) από διαφορετικά μέσα. Το ποσοστό της ταυτόχρονης πρόσληψης πληροφοριών από διάφορες πηγές (multitasking) μεταβλήθηκε από 16% το 1999 σε 29% το 2009 και υποθέτω ότι το 2011 θα έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αυτό σύμφωνα με τους συντάκτες του infographic οδηγεί σε στρες, αναστολή της δημιουργικότητας, ανικανότητα για επίλυση προβλημάτων και πιο αργή σκέψη.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που αναφέρεται είναι ότι όταν ο εγκέφαλος εκτελεί multitasking διεργασίες φαίνεται ότι η συνολική του απόδοση μειώνεται. 

Αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται και από τον Μάνφρεντ Σπίτσερ (ΒΗΜΑ 27/11/2011 - Προτιμήστε τον μαυροπίνακα!)

Εκείνο που δεν αναφέρεται στο infographic, και θα ήταν ενδιαφέρον να ήταν γνωστό, είναι αν τα  υποκείμενα της έρευνας είχαν χαμηλότερες επιδόσεις όταν επεργάζονταν ταυτόχρονα δύο έργα από την τις επιδόσεις τους όταν τα πραγματοποιούσαν ένα ένα.

Τι λέτε για όλα αυτά; Μπορεί ο εγκέφαλος να επεξεργάζεται ταυτόχρονα πληροφορίες από διαφορετικές πηγές; Δεν μπορεί; Πόσο επηρεάζει αυτό την μάθηση;


Αρχική πηγή: Free Technology for Teachers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου